FAQ

1. Općenito o projektu

Što je Google Street View Trusted program?

Google Street View Trusted program je nastavak Street Viewa (virtualne šetnje po ulicama) unutar poslovnih prostora. Google koristi istu “street view” tehnologiju za prikaz, ali za fotografiranje koristi fotografe koji su certificirani za fotografiranje u 360 stupnjeva, kako bi potencijalnim klijentima što bliže približili prostor u koji žele ući.

Google Street View Trusted fotograf radi u Googleu?

Ne. Google Street View Trusted fotograf NIJE zaposlenik Googla i ne prima plaću od Googla. On je samostalni fotograf certificiran od strane Googla za fotografiranje, uređivanje i objavljivanje virtualnih šetnji na Google Street View. Prošao je školovanje u Googlu, položio ispite (teoretske i praktične) i Google konstantno kontrolira njegove fotografije kako bi bio siguran da drži zahtjevanu kvalitetu.

Kako će Google Street View Trusted virtualna šetnja pomoći mojoj firmi?

Virtualna šetnja će Vam pomoći tako što će obogatiti Vaš prikaz na Googlu, privući više korisnika da kliknu baš na Vas u rezultatima pretraživanja i prikazati Vaš prostor direktno na Google Karti. S obzirom na milijunska pretraživanja svakog dana, tjedna i mjeseca, sa virtualnom šetnjom povećavate svoju šansu da budete primijećeni i odabrani od novih korisnika prije Vaše konkurencije.

Da li će to pomoći mojem boljem pozicioniranju na Googlu?

Iako Google to ne potvrđuje konkretnim brojkama – vidimo iz prakse da se firme koje imaju Street View virtualnu šetnju bolje pozicioniraju na pretraživaču. Ipak je to Googlova usluga i Google na taj način nagrađuje firme koje ju koriste i promoviraju.

Koliko će dugo to biti na Googlu?

Nema nikakvih ograničenja. Virtualna šetnja će na Googlu biti dok ju vi ne maknete. Razmislite malo, koju drugu reklamu možete koristiti neograničeno?105

Da li ja mogu kasnije sam dodavati fotografije na Google?

Naravno, što ste aktivniji to će vaša stranica biti bolje pozicionirana na Googlu (i to besplatno).

Da li ja mogu kasnije maknuti neke fotografije koje višu nisu aktualne?

Da, fotografije koje ste vi objavili možete u bilo kojem trenutku maknuti sa svoje stranice. Fotografije (panoramske) iz virtualne šetnje možete maknuti vi ili fotograf koji h je objavio.

Da li će Google koristiti te fotografije i u nekim drugim svojim proizvodima?

Google može koristiti virtualnu šetnju i u drugim svojim proizvodima, sadašnjim i budućim. Ali ne brinite zbog toga, to samo znači još više besplatne reklame za vas!

2. Cijena

Koliko to košta?

Cijena ovisi o veličini i rasporedu vašeg prostora. Za konkretne ponude pošaljete nam upit.

Kada moram platiti?

Nakon obavljenog fotografiranja ispostavljamo vam račun koji je potrebno platiti u dogovorenom roku. NAKON primljene uplate – mi ćemo početi obrađivati vaše fotografije i slati ih Googlu.

A dodatni naknadni troškovi?

Nema NIKAKVIH dodatnih troškova. NIKAKVIH. Sve je hostano (besplatno) na serverima Googla, ne plaćate ni hosting, ni bandwith, ni domene – NIŠTA.

Zašto se to plaća? Pa zar nije sve na Googlu besplatno?

Google ima jako puno usluga koje se plaćaju. Nije sve na Googlu besplatno. Ovdje Vi ništa ne plaćate Googlu. Plaćate samo fotografa za posao koji je odradio (fotografiranje, uređivanje, objavljivanje fotografija i virtualne šetnje).

Koliko treba panorama za mojih xy kvadrata?

Google preporuča jednu panoramu svakih 3 – 4 metra (ili manje). To ispada oko 1 panorama na 10 m2, ali ovisi o tome kako je prostor koncipiran, kakav je namještaj u njemu (npr da li su visoke police u trgovini preko kojih se ne vidi ili je to restoran sa stolovima).

3. Fotografiranje

Što je to “panorama”?

Panorama ili panoramska fotografija u ovom projektu je fotografija koja prikazuje prostor u krugu od 360 x 180 stupnjeva sa mjesta na kojem se nalazi fotoapart. Znači, vidi se sve u krugu ali i gore i dolje. Kao da stojite u jednom mjestu, okrenete se u krug oko sebe i onda pogledate u plafon iznad sebe i pod ispod sebe. Sve što vi vidite sa jednog mjesta – sve to će biti vidljivo na jednoj panoramskoj fotografiji (osim vrlo malog kruga direktno ispod fotoaparata).

Koliko traje fotografiranje?

To ovisi o veličini vašeg prostora. Fotografiranje prostora do 100 m2 neće trajati ni sat vremena.

Kada će to biti objavljeno na Googlu?

Nakon fotografiranja čekamo na vašu uplatu. Po primljenoj uplati počinjemo obradu fotografija i slanje na Google server. To može potrajati nekoliko dana i ovisi o broju fotografija (panorama). Nakon što se sve fotografije na Googlovom serveru – potrebno je od njih napraviti virtualnu šetnju – povezati ih, zamutiti sva lica, registarske tablice i ostale identifikacijske elemente na fotografijama. Kada je sve spremno za objavu – Googlu treba 2 do 3 dana da bi se virtualna šetnja pojavila na Google Mapama.

Što ćete fotografirati? Sve prostorije?

Vi odlučujete o tome što ćemo fotografirati. Fotografirati ćemo samo prostorije koje vi želite pokazati. Ali uzmite u obzir da sve prostorije moraju biti povezane od ulaza do zadnje prostorije i da nije moguće neki dio prostorije ne prikazati. Fotografira se u 360 stupnjeva, znači sve uokolo, gore i dolje. Sve. Google nam ne dozvoljava velike popravke u PhotoShopu. Možemo popraviti neku sitnicu (fleku na zidu) ali ne smijemo micati namještaj, dodavati zidove, mijenjati boje ili dodavati neke elemente kojih nije bilo u trenutku fotografiranja. Zato sve dobro pripremite, uredite koliko najbolje možete. Ipak će to biti vidljivo na Googlu sljedećih nekoliko godina.

A kako ćete zaštititi našu privatnost i privatnost naših djelatnika?

Google traži da sva lica osoba (i na fotografijama) budu zamućena. Također sve registarske tablice na automobilima moraju biti zamućene. Ukoliko baš želite da se lice neke osobe ne zamućuje – to je moguće ali ćete prije fotogrtafiranja morati potpisati poseban dokument kojim dajete dozvolu Googlu da objavljuje fotografije sa vašim prepoznatljivim licem.

U koje doba dana ćete fotografirati? Usred radnog vremena?

Fotografirat ćemo onda kada to bude najpraktičnije za vas, u dogovoru s vama. Već imamo iskustva sa fotografiranjem od 3 do 6 ujutro, vikendima, poslije ponoči…. Bilo kada.

Kako da se pripremimo za fotografiranje?

Jednostavno počistite sve prostorije, pospremite što ljepše možete, promijenite sve žarulje koje ne rade i ne zaboravite da su to fotografije u 360 stupnjeva. Vidi se SVE uokolo, gore i dolje. Nije moguće sakriti ili preskočiti ni jedan ćošak u kojem je ostao đumbus. Ovdje smo Vam pripremili detaljne upute za pripremu.

Što ako promijenimo nešto u firmi? Da li se može napraviti update?

Da, u svakom trenutku nas možete kontaktirati i mi ćemo napraviti update. Tada nije potrebno fotografirati sve ispočetka, moguće je samo fotografirati mjesta koja su se promijenila (što jako smanjuje troškove).

4. Ostalo

Zašto se moja firma ne vidi odmah na prikazu cijele države?

Google odlučuje što će Vam prvo prikazati na Karti na osnovu Vašeg profila u koji je uključen Vaš spol, godine, interesi i ranija pretraživanja. Zbog toga se prikaz firmi na karti kod Vas i Vaše supruge može drastično razlikovati. Vama će možda Google prikazati neke prodavaonice auto dijelova, pribora za ribolov i sportske trgovine dok će Vašoj supruzi prikazati trgovine sa odjećom, trgovine sa zdravom hranom ili kozmetičke salone.

Da li moja konkurencija već ima virtualnu šetnju po svojoj firmi?

Sami provjerite na Google Maps. Ali, ako trenutno nema – vrlo skoro će imati.

Da li to radi i na mobitelima i na tabletima?

Naravno, na svim računalima, tabletima i mobitelima na kojima radi i običan Street View

Da li će se to moći gledati u VR modu?

Da, dovoljno je da u Google Street View aplikaciji kliknete na VR ikonu i vaš mobilni telefon će svaku Street View virtualnu šetnju prikazivati u VR modu.

Da li mogu koristiti tu virtualnu šetnju na svojoj Facebook stranici?

Da, moguće je virtualnu šetnju ubaciti i svoj Facebook Page. Detalje upute kako to napraviti pogledajte ovdje.

Da li mogu to koristiti i na svojoj web stranici?

Da, moguće je virtualnu šetnju uključiti na svoje web stranice. Detalje upute kako to napraviti pogledajte ovdje.

Zašto nekakav ugovor? Ja ne želim ništa potpisivati!

Ugovorom vi dobivate prava na korištenje tih fotografija, obavezujete se platiti račun a Googlu dajete dozvolu da objavljuje vaše fotografije. Bez tog potpisa nećemo početi fotografirati.

Što je sa autorskim pravima? Da li ja te fotografije mogu koristiti za svoje druge reklame?

Ugovorom dobivate prava na neograničeno korištenje fotografija.

Da li ja to mogu vidjeti prije nego pošaljete Googlu?

Virtualna šetnja se stvara tek na serveru Googla i zbog toga vam je ne možemo pokazati prije nego bude objavljena na Googlu.

Ja isto imam dobar aparat. Zašto ja to ne mogu sam poslikati nego trebam nekoga platiti za to?

Možete ako imate odgovarajući aparat, odgovarajući objektiv, odgovarajuću panoramsku glavu i naučili ste kako se to radi.

Imam pitanje na koje nisam našao odgovor

Kontaktirajte nas i pitajte.